Hírlevél feliratkozás

Hirdetés

Finanszírozás kalkulátor

Biztosítás kalkulátor

Átírás kalkulátor

/

Vagyonszerzési illeték

? Ft

Forgalmi engedély

? Ft

Törzskönyv

? Ft

Eredetiségvizsgálat

? Ft

Összesen

? Ft

Kiszámolom

Tudta-e, hogy...

Az ABS (blokkolásgátló)

Az ABS (blokkolásgátló)

Hogy működik, és mit csinál pontosan? A valóságban azért ez elég bonyolult, de mi elmagyarázzuk Önnek.
Az alagút története.

Az alagút története.

1853. február 10.-én kezdődött meg a budavári Várhegy alatti alagút építése. Ön tudja a történetét?

Nagy pénztárca kell a felelőtlen sofőröknek: komoly bírságra számíthatnak a fuvarozók

A kormány júliusban módosította a 2009-ben megalkotott közúti áru- és személyszállítással kapcsolatos rendeletet, és az új szabályozás igen komoly büntetéseket helyez kilátásba azoknak, akik szabálysértést követnek el.
Augusztus 18-től hatályban lévő a rendeletmódosítás 13 mellékletben sorolja fel a szabályszegéseket, és mindegyik esetben meg határozza azt is, hogy mekkora mértékű bírságot kell megfizetnie annak, aki megpróbálna trükközni vagy csak szimplán figyelmetlen volt.

A törvényalkotók külön részletezik, hogy miképp kell büntetni az engedély nélküli fuvarozást, az engedély nélküli személyszállítást, a tachográf hiányát vagy annak manipulálását, valamint a vezetési idő túllépését is.
A mellékletben bírságolandó félként a cégek és a járművezetők is szerepelnek, és a szabályozás aprólékosan kitér arra, hogy mikor melyiküknek kell fizetni. A számokat nézve pedig jól látható, hogy kétszer is meg kell gondolni, mikor kockáztatnak a tulajdonosok vagy a sofőrök.

A tendencia szerint egy szabálysértésnél még nincs nagy baj, és a hatóságoknak is könnyű dolga van ilyenkor, hiszen a táblázat világosan részletezi, melyik kihágáshoz melyik összeg tartozik. Másképp néz ki a dolog, ha az ellenőrzés során több szabálysértést is felfedeznek, hiszen ilyenkor az végső bírságot nem az egyes tételek összértéke adja, hanem egy speciális bírságplafon.

A hatóság embereinek szét kell választani azt is, hogy mikor kit bírságolnak meg, és a módosított rendelet szerint eltérő plafont kell alkalmazni a cégeknél és a járművezetőnél. A fuvarozócégeknél az enyhébb esetben 600 ezer, míg a súlyosabb esetben egymillió forint a bírás; a járművezető megbírságolása 250 ezer és 400 ezer között mozoghat.

Ezt a büntetési összeget viszonylag könnyű összeharácsolni a napi 9 órás vezetési idő másfél órás, vagy a heti 56 órás vezetési idő 9 órával történő túllépésével. Ebben az esetben például a fuvarozó és a sofőr is fizet.
A szabályozás kimondja azt is, hogy az egyes bírságtételeket összesíteni kell, de a maximum elérése után meg kell állniuk a hatóság éber őreinek; a cégeknél a felső korlát 2,2 millió forint, míg a járművezetőknél ez 800 ezer forint.

Nagy pénztárca kell a felelőtlen sofőröknek: komoly bírságra számíthatnak a fuvarozók