Hírlevél feliratkozás

Hirdetés

Finanszírozás kalkulátor

Biztosítás kalkulátor

Átírás kalkulátor

/

Vagyonszerzési illeték

? Ft

Forgalmi engedély

? Ft

Törzskönyv

? Ft

Eredetiségvizsgálat

? Ft

Összesen

? Ft

Kiszámolom

Tudta-e, hogy...

Az ABS (blokkolásgátló)

Az ABS (blokkolásgátló)

Hogy működik, és mit csinál pontosan? A valóságban azért ez elég bonyolult, de mi elmagyarázzuk Önnek.
Mi történik, mikor elindul az autó?

Mi történik, mikor elindul az autó?

Sokunk számára hatalmas titkot rejtenek, hogy milyen folyamatok játszódnak le a másodperc tört része alatt az autónkban. Dióhéjban bemutatjuk.

Nagy pénztárca kell a felelőtlen sofőröknek: komoly bírságra számíthatnak a fuvarozók

A kormány júliusban módosította a 2009-ben megalkotott közúti áru- és személyszállítással kapcsolatos rendeletet, és az új szabályozás igen komoly büntetéseket helyez kilátásba azoknak, akik szabálysértést követnek el.
Augusztus 18-től hatályban lévő a rendeletmódosítás 13 mellékletben sorolja fel a szabályszegéseket, és mindegyik esetben meg határozza azt is, hogy mekkora mértékű bírságot kell megfizetnie annak, aki megpróbálna trükközni vagy csak szimplán figyelmetlen volt.

A törvényalkotók külön részletezik, hogy miképp kell büntetni az engedély nélküli fuvarozást, az engedély nélküli személyszállítást, a tachográf hiányát vagy annak manipulálását, valamint a vezetési idő túllépését is.
A mellékletben bírságolandó félként a cégek és a járművezetők is szerepelnek, és a szabályozás aprólékosan kitér arra, hogy mikor melyiküknek kell fizetni. A számokat nézve pedig jól látható, hogy kétszer is meg kell gondolni, mikor kockáztatnak a tulajdonosok vagy a sofőrök.

A tendencia szerint egy szabálysértésnél még nincs nagy baj, és a hatóságoknak is könnyű dolga van ilyenkor, hiszen a táblázat világosan részletezi, melyik kihágáshoz melyik összeg tartozik. Másképp néz ki a dolog, ha az ellenőrzés során több szabálysértést is felfedeznek, hiszen ilyenkor az végső bírságot nem az egyes tételek összértéke adja, hanem egy speciális bírságplafon.

A hatóság embereinek szét kell választani azt is, hogy mikor kit bírságolnak meg, és a módosított rendelet szerint eltérő plafont kell alkalmazni a cégeknél és a járművezetőnél. A fuvarozócégeknél az enyhébb esetben 600 ezer, míg a súlyosabb esetben egymillió forint a bírás; a járművezető megbírságolása 250 ezer és 400 ezer között mozoghat.

Ezt a büntetési összeget viszonylag könnyű összeharácsolni a napi 9 órás vezetési idő másfél órás, vagy a heti 56 órás vezetési idő 9 órával történő túllépésével. Ebben az esetben például a fuvarozó és a sofőr is fizet.
A szabályozás kimondja azt is, hogy az egyes bírságtételeket összesíteni kell, de a maximum elérése után meg kell állniuk a hatóság éber őreinek; a cégeknél a felső korlát 2,2 millió forint, míg a járművezetőknél ez 800 ezer forint.

Nagy pénztárca kell a felelőtlen sofőröknek: komoly bírságra számíthatnak a fuvarozók