Hírlevél feliratkozás

Hirdetés

Finanszírozás kalkulátor

Biztosítás kalkulátor

Átírás kalkulátor

/

Vagyonszerzési illeték

? Ft

Forgalmi engedély

? Ft

Törzskönyv

? Ft

Eredetiségvizsgálat

? Ft

Összesen

? Ft

Kiszámolom

Tudta-e, hogy...

Melyik a világ legnagyobb Monster Truck-ja?

Melyik a világ legnagyobb Monster Truck-ja?

A világ legnagyobb Monster Truck ( szabad fordításban: teherautó szörnyeteg ) járművet az Amerikai Egyesült Államokbeli St. Louis –ban, Missouri-ben építette Bob és Marilyn Chandler.
Formula-1 (Forma1) születése, a gőzgépektől a biztonsági övig (1.rész)

Formula-1 (Forma1) születése, a gőzgépektől a biztonsági övig (1.rész)

A Forma-1 története régebbre nyúlik vissza, mint azt a legtöbben gondolnák. Bár az FIA csak 1946-ban jött létre és hivatalosan első alkalommal 1950-ben rendeztek Formula egyet, valójában az eredettörténet 1894-ben indult.

Itt a magyar autós évi átlagteljesítménye: 16 ezer kilométer

Egy felmérés szerint a magyar autósok évente átlagosan 16 ezer kilométert tesznek meg az autóikkal. A legtöbbet még mindig a Budapesten lakók kocsikáznak; amíg az átlagnak két és fél évbe telne megkerülni a Földet, addig a fővárosiaknak elég két év ugyanehhez a teljesítményhez. A Bosch megbízásából érdekes felmérést készített a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, amely felmérte a magyarországi lakosság autóhasználati és autójavítási szokásait, valamint összesítette a meglévő autóparkot. A Medián 2008 óta kétévente elvégzi a kutatást, amiben idén 924 autót használó háztartás vett rész, és a statisztikusok ügyeltek arra, hogy a minta a nem, az életkor, az iskolai végzettség és a lakóhely szempontjából reprezentatív legyen. Az összesítés alapján kiderült, hogy a magyar autótulajdonosok átlagosan 16 400 kilométert kocsikáznak le évente, ami a négy és két évvel ezelőtti, a válság idején kapott adatokhoz (12 500 km és 15 500 km) képest jelentős növekedést jelent. A 2010-eshez 31, míg a 2012-es adatokhoz viszonyítva 5,8 százalékkal többet pakol bele a magyar állampolgár a tulajdonában lévő, vagy használatára bocsátott gépjárművekbe. Ez a távolság amúgy egy Budapest-Bangkok-Budapest távolság. A legtöbbet ugyanakkor még mindig a Budapesten élők autókáznak, akik évente 19 300 kilométert gyűrnek maguk alá, ezzel pedig akár félig meg lehetne kerülni a Földet. Mellettük még a községek lakói teljesítenek jól, akik 18 600 kilométert vezetnek; ezzel szemben a vidéki városok polgárai csupán 14 300 kilométert hagynak maguk mögött. A statisztika szerint a 18-29 év közöttiek vezetnek a legtöbbet, és az elmúlt időszakhoz képest csak a 40-49 közötti korosztályban történt csökkenés az éves futásteljesítményt figyelembe véve. A gépjárművekre áttérve jól látható, hogy a legnagyobb távolságokat a legfiatalabb kocsikkal tették meg, és az autók öregedésével párhuzamosan az éves teljesítmény is csökken. A felmérés még rávilágít arra is, hogy az átlag magyar autós 35 éves, diplomás, az autója bő 11 éves és Suzuki, amit márkafüggetlen szerelőkhöz szeret vinni.

Itt a magyar autós évi átlagteljesítménye: 16 ezer kilométer