Hírlevél feliratkozás

Hirdetés

Finanszírozás kalkulátor

Biztosítás kalkulátor

Átírás kalkulátor

/

Vagyonszerzési illeték

? Ft

Forgalmi engedély

? Ft

Törzskönyv

? Ft

Eredetiségvizsgálat

? Ft

Összesen

? Ft

Kiszámolom

Tudta-e, hogy...

Melyik a világ legnagyobb diesel motorja?

Melyik a világ legnagyobb diesel motorja?

a világ legnagyobb dízelmotorja majdnem 14 méter magas, kicsivel több, mint 26 méter hosszú, súlya pedig eléri a 2600 tonnát.
Ford Motor Company

Ford Motor Company

Ez volt az első gyár, amelyik a mai futószalagos gyártást bevezette a járműgyártásba, és valami hihetetlent alkotott. Nézze meg Ön is a korabeli képeket!

Okosmobillal irányíthatjuk majd a jövő autóit

A nem is olyan távoli jövőben átvehetik a fedélzeti komputer szerepét az iPhone-ok és az Android-mobilok, így vezetés közben minden egyetlen kis készülékben összpontosulhat. Tetszik vagy sem, a harc megindult a fogyasztók figyelméért - immáron autóvezetés közben is.

Az Apple még a Genfi Autószalonon mutatta be a CarPlay névre keresztelt rendszerét, amellyel elérhetővé tennék az iPhone-on futó szolgáltatásokat a gépjárművek műszerfalába épített képernyőn.
A gyártó célja elviekben az, hogy leszámoljon a szélvédőre szerelt autós tartóknak, valamint a vezetést veszélyeztető egykezes műveleteknek, azonban a biztonság mellett az sem mellékes, hogy a riválisok termékei egy csapásra feleslegessé válhatnak.

Az új technológiával a sofőröknek ugyanis elég lesz a műszerfalba épített Lightning csatlakozóhoz kapcsolni az okostelefonokat, és akár a Szezám, úgy tárul majd fel előttük egy új világ. A szinkronizálást követően telefonálhatunk, üzeneteket olvashatunk és térkép segítségével tájékozódhatunk az autó fedélzeti számítógépének képernyőjét használva.

A kihangosítóval biztonságosan beszélhetünk, a beszédfelismerés segítségével pedig SMS-t diktálhatunk, felolvastathatjuk a beérkező üzeneteket, sőt, még a zenelejátszót is kezelhetjük. Igénybe vehetjük majd a különböző internetes zeneszolgáltatásokat, amiket az autó hifijére vezethetünk. A CarPlay-jel még az iOS7-et is vezérelhetik a sofőrök az autók érintőképernyőjével.

A megoldás az Apple Siri technológiáját használja majd, vagyis a funkció egyelőre magyarul még nem érhető el; cserébe angolul már kifogástalan a rendszer minősége.
A rendszert az Apple tájékoztatása szerint a Mercedes, a Volvo és a Ferrari is támogatni fogja majd bizonyos modellekben, és véleményünk szerint arra sem kell sokat várni, hogy más gyártók beszálljanak a bizniszbe.
Ráadásul nemcsak az Apple gondolkodik hasonlóban,hiszen már a Google is elkezdte egy ilyen technológia fejlesztését, amit az a Nvidiával közösen Open Automotive Alliance néven a General Motors konszern autóiban lehet kipróbálni. A Google célja ugyanaz, mint az Apple-é, vagyis minél hamarabb össze akarják kötni az androidos okostelefonokat a gépjárművekkel.

Okosmobillal irányíthatjuk majd a jövő autóit