Hírlevél feliratkozás

Hirdetés

Finanszírozás kalkulátor

Biztosítás kalkulátor

Átírás kalkulátor

/

Vagyonszerzési illeték

? Ft

Forgalmi engedély

? Ft

Törzskönyv

? Ft

Eredetiségvizsgálat

? Ft

Összesen

? Ft

Kiszámolom

Tudta-e, hogy...

Formula-1 (Forma1) születése, a gőzgépektől a biztonsági övig (1.rész)

Formula-1 (Forma1) születése, a gőzgépektől a biztonsági övig (1.rész)

A Forma-1 története régebbre nyúlik vissza, mint azt a legtöbben gondolnák. Bár az FIA csak 1946-ban jött létre és hivatalosan első alkalommal 1950-ben rendeztek Formula egyet, valójában az eredettörténet 1894-ben indult.
Mercedes – Daimler – Benz - Maybach!

Mercedes – Daimler – Benz - Maybach!

A fejlett országokban már a gyerekek is ismerik ezeket a neveket. Azt viszont minden bizonnyal kevésbé ismert, hogy mi a négy név közti összefüggés.

Okosmobillal irányíthatjuk majd a jövő autóit

A nem is olyan távoli jövőben átvehetik a fedélzeti komputer szerepét az iPhone-ok és az Android-mobilok, így vezetés közben minden egyetlen kis készülékben összpontosulhat. Tetszik vagy sem, a harc megindult a fogyasztók figyelméért - immáron autóvezetés közben is.

Az Apple még a Genfi Autószalonon mutatta be a CarPlay névre keresztelt rendszerét, amellyel elérhetővé tennék az iPhone-on futó szolgáltatásokat a gépjárművek műszerfalába épített képernyőn.
A gyártó célja elviekben az, hogy leszámoljon a szélvédőre szerelt autós tartóknak, valamint a vezetést veszélyeztető egykezes műveleteknek, azonban a biztonság mellett az sem mellékes, hogy a riválisok termékei egy csapásra feleslegessé válhatnak.

Az új technológiával a sofőröknek ugyanis elég lesz a műszerfalba épített Lightning csatlakozóhoz kapcsolni az okostelefonokat, és akár a Szezám, úgy tárul majd fel előttük egy új világ. A szinkronizálást követően telefonálhatunk, üzeneteket olvashatunk és térkép segítségével tájékozódhatunk az autó fedélzeti számítógépének képernyőjét használva.

A kihangosítóval biztonságosan beszélhetünk, a beszédfelismerés segítségével pedig SMS-t diktálhatunk, felolvastathatjuk a beérkező üzeneteket, sőt, még a zenelejátszót is kezelhetjük. Igénybe vehetjük majd a különböző internetes zeneszolgáltatásokat, amiket az autó hifijére vezethetünk. A CarPlay-jel még az iOS7-et is vezérelhetik a sofőrök az autók érintőképernyőjével.

A megoldás az Apple Siri technológiáját használja majd, vagyis a funkció egyelőre magyarul még nem érhető el; cserébe angolul már kifogástalan a rendszer minősége.
A rendszert az Apple tájékoztatása szerint a Mercedes, a Volvo és a Ferrari is támogatni fogja majd bizonyos modellekben, és véleményünk szerint arra sem kell sokat várni, hogy más gyártók beszálljanak a bizniszbe.
Ráadásul nemcsak az Apple gondolkodik hasonlóban,hiszen már a Google is elkezdte egy ilyen technológia fejlesztését, amit az a Nvidiával közösen Open Automotive Alliance néven a General Motors konszern autóiban lehet kipróbálni. A Google célja ugyanaz, mint az Apple-é, vagyis minél hamarabb össze akarják kötni az androidos okostelefonokat a gépjárművekkel.

Okosmobillal irányíthatjuk majd a jövő autóit