Hírlevél feliratkozás

Hirdetés

Finanszírozás kalkulátor

Biztosítás kalkulátor

Átírás kalkulátor

/

Vagyonszerzési illeték

? Ft

Forgalmi engedély

? Ft

Törzskönyv

? Ft

Eredetiségvizsgálat

? Ft

Összesen

? Ft

Kiszámolom

Tudta-e, hogy...

Mi az az ASR?

Mi az az ASR?

Csikorog a gumi induláskor, táncol a az autó fara. Ez biztos jel, hogy nincs benne ASR. Miért is kell ez nekünk? Családos apukák figyelem!
Milyen volt az első gumiabroncs?

Milyen volt az első gumiabroncs?

Naponta használjuk, nélküle megállna az élet, forradalmat csinált a közlekedésben, mégsem tudunk róla semmit. Mikor és ki találta ki? Hogy nézett ki a legelső? Most megtudhatja.

Alig lépett életbe, átalakítják az útdíjrendszert

Még csak pár hete lépett életbe az új útdíjrendszer, a kormány máris változtatni készül azon. Több utat kivonhatnak a rendelet hatálya alól, engedve a kormánypárti és ellenzéki polgármesterek nyomásának.
 

Az új rendszerben az időkorlátos heti (10 napos), havi és éves matricák mellé bevezették a megyei matricákat is, amelyek értelemszerűen az adott megye határain belül található fizetős szakaszokra érvényesek. Hogy melyik szakaszok ezek pontosan, azt az online a kormany.hu, nemzetiutdij.hu és utinform.hu oldalról letölthető térképek segítenek tisztázni.
 

Az új rendszerben azonban sok korábban ingyenes szakasz is fizetőssé vált, a tájékoztatás későn érkezett és hiányos volt, ráadásul a túlterhelt rendszerben online szinte egyáltalán nem, de még az értékesítési pontokon is csak nehézkesen lehet matricát vásárolni. Január végéig próbaüzemben működik ugyan a rendszer, de így is számtalan autós és polgármester felháborodását váltotta ki.
 

Még sok minden változhat

A kormány éppen ezért úgy döntött, hogy felülvizsgálja a rendszert még januárban. A módosítások része lehet többek között a reptéri út ingyenessé tétele (itt néhány száz méterért kellene az autósoknak matricát váltani), növelnék a megyei matricák érvényességének határát. Az NFM szerint a próbaüzem lejárta után születhet végső döntés, s ekkor dől el az is, hogy a korábban megváltott, de feleslegesnek bizonyult matricákat visszaváltják-e.
 

Az új megyei matricákat január 1. óta lehet megváltani összesen mintegy 1500 értékesítési ponton. Jelenleg csak három olyan megye van (Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés), ahol egyáltalán nincsen fizetős szakasz. A megyei és  időkorlátos matricákat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatain, a határátkelők viszonteladói értékesítési pontjain, az ematrica.autopalya.hu weboldalon, valamint a további viszonteladók jelentős részénél, így a Mol, Shell, Agip benzinkutatok lehet megvásárolni. Egy megyei matrica 5000 forintba kerül, míg az éves országos matrica továbbra is 42980 forintba.

Alig lépett életbe, átalakítják az útdíjrendszert