Hírlevél feliratkozás

Hirdetés

Finanszírozás kalkulátor

Biztosítás kalkulátor

Átírás kalkulátor

/

Vagyonszerzési illeték

? Ft

Forgalmi engedély

? Ft

Törzskönyv

? Ft

Eredetiségvizsgálat

? Ft

Összesen

? Ft

Kiszámolom

Tudta-e, hogy...

Mi az az ISOFIX rendszer?

Mi az az ISOFIX rendszer?

Van gyermeke? Tudja mi az ISOFIX rendszer? Ezt a leírást feltétlen olvassa el, mert kisgyermeke biztonsága múlik rajta!
Hogy működik a szervokormány?

Hogy működik a szervokormány?

A vezetési stílust bizony átformálta ez a találmány. Ön is tenyérrel kormányoz parkolásnál? Vezetett már Trabantot?

Alig lépett életbe, átalakítják az útdíjrendszert

Még csak pár hete lépett életbe az új útdíjrendszer, a kormány máris változtatni készül azon. Több utat kivonhatnak a rendelet hatálya alól, engedve a kormánypárti és ellenzéki polgármesterek nyomásának.
 

Az új rendszerben az időkorlátos heti (10 napos), havi és éves matricák mellé bevezették a megyei matricákat is, amelyek értelemszerűen az adott megye határain belül található fizetős szakaszokra érvényesek. Hogy melyik szakaszok ezek pontosan, azt az online a kormany.hu, nemzetiutdij.hu és utinform.hu oldalról letölthető térképek segítenek tisztázni.
 

Az új rendszerben azonban sok korábban ingyenes szakasz is fizetőssé vált, a tájékoztatás későn érkezett és hiányos volt, ráadásul a túlterhelt rendszerben online szinte egyáltalán nem, de még az értékesítési pontokon is csak nehézkesen lehet matricát vásárolni. Január végéig próbaüzemben működik ugyan a rendszer, de így is számtalan autós és polgármester felháborodását váltotta ki.
 

Még sok minden változhat

A kormány éppen ezért úgy döntött, hogy felülvizsgálja a rendszert még januárban. A módosítások része lehet többek között a reptéri út ingyenessé tétele (itt néhány száz méterért kellene az autósoknak matricát váltani), növelnék a megyei matricák érvényességének határát. Az NFM szerint a próbaüzem lejárta után születhet végső döntés, s ekkor dől el az is, hogy a korábban megváltott, de feleslegesnek bizonyult matricákat visszaváltják-e.
 

Az új megyei matricákat január 1. óta lehet megváltani összesen mintegy 1500 értékesítési ponton. Jelenleg csak három olyan megye van (Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés), ahol egyáltalán nincsen fizetős szakasz. A megyei és  időkorlátos matricákat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatain, a határátkelők viszonteladói értékesítési pontjain, az ematrica.autopalya.hu weboldalon, valamint a további viszonteladók jelentős részénél, így a Mol, Shell, Agip benzinkutatok lehet megvásárolni. Egy megyei matrica 5000 forintba kerül, míg az éves országos matrica továbbra is 42980 forintba.

Alig lépett életbe, átalakítják az útdíjrendszert