Teljesítmény adó kalkulátor

Korábban súlyadóként került behajtásra. Ma már a kisebb súlyhoz nagyobb teljesítmény párosul, gondoljunk csak bele, 20 éve milyen gyakran találkozhattunk 400-500 lóerős járművekkel? Akár 200 lóerő is sok volt, de ma már városban járva percenként futnak el mellettünk ilyen teljesítményű autók. Szükséges volt a rendszer átalakítására, hogy nagyobb differencia legyen a járművekre kirótt adók közt. A súlyadó viszont nem szűnt meg teljesen, autóbuszok, teherautók, nehéz és félpótkocsik után továbbra is ez marad érvényben.

Ki és mikor fizeti? Minden esetben az adóév legelső napján, a jármű üzembentartója, vagy ennek hiányában a jármű tulajdonosa köteles megfizetni. Fontos tudni, hogy a fizetési kötelezettség akkor is fennáll az adott személy tekintetében, ha az adó alá tartozó járművet január 1 után értékesíti. A teljesítményadó egy éves időtartamra kerül kiszámlázásra.

Mikor nem kell fizetni? Ha a tulajdonos súlyosan mozgáskorlátozott, vagy mozgáskorlátozott kiskorúval él egy háztartásban, de ez a mentesség is csak 100kW teljesítményig lehetséges.

Egyéb: (P) Próbarendszám esetén 23 000Ft-ot, (E) ideiglenes rendszámmal rendelkező személygépjármű esetén pedig 10 000 Ft-ot kell fizetni.

  • A gyártás évében, majd a következő 3 évben:  345Ft/kW
  • Agyártást követő 4-7. naptári évben: 300Ft/kW
  • A gyártást követő 8-11. naptári évben: 230Ft/kW
  • A gyártást követő 12-15. naptári évben: 185Ft/kW
  • A gyártást követő 16. évtől: 140Ft/kW