Üzemanyag kalkulátor

Az üzemanyag fogyasztás csökkentésére számtalan megoldást alkalmazhatunk. Nem csak a pénztárcánk kívánja meg a csökkentést, de a környezetünk számára is jót teszünk vele.

  1. Mellőzzük az autó használatát, ha nem feltétlen szükséges. Ezt szerintem senkinek sem kell elmagyarázni.
  2. Vezetési stílus váltás. Előre látó tudatos vezetéssel, finomabb gázadásokkal lehet a legjobban spórolni. Ne gyorsítson jelentősen olyan helyen, ahol tudja, hogy hamar meg kell állnia ismét. Közelítse meg a piros lámpát úgy, hogy ha az idő közben zöldre vált, megmaradjon a jármű lendülete.
  3. Ügyeljen a forgalom ütemére, hagyjon megfelelő féktávolságot, és az Ön környezetében haladó járművek sebesség változásait ha lehet, gázelvétellel oldja meg. Tartsa meg lendületét, hogy kisebb gyorsítást kelljen csak végeznie szükség esetén.
  4. Motorfék használata. Nem csak a fékrendszert lehet kímélni vele, de modern motorok esetében haladás közben semennyit sem fogyaszt, míg üresben gurulva alapjáraton forog a motor, és üzemanyagot fogyaszt.
  5. Alacsony fordulaton járassuk az autót. Törekedjünk a legalacsonyabb fordulatszámra, amelyen a motor erőlködés nélkül képes haladni.
  6. Megfelelő guminyomás is fontos. A laposabb gumi nagyobb gördülési ellenállással fut, mint az, ami megfelelően nyomáson üzemel. Nem beszélve arról, hogy ezzel elkerülhetjük a gyors kopást, és a gumiabroncs túlmelegedését.
  7. Légkondi felesleges használata súlyos többlet fogyasztást eredményez. Ha lehet, ne használjuk, illetve iktassunk ki minden felesleges elektronikai eszközt.
  8. Felesleges holmik a csomagtérben szükségtelen többletsúlyt jelentenek. A használaton kívüli tetőcsomagtartó súlya is növeli a fogyasztást, valamint megnő a jármű légellenállása is.
  9. A sebességünk növelésével a légellenállás exponenciálisan növekszik, így aki gyorsan hajt, többet fizet adott út megtétele után, mint aki lassabban tette meg ugyan azt a távot.