Hírlevél feliratkozás

Hirdetés

Finanszírozás kalkulátor

Biztosítás kalkulátor

Átírás kalkulátor

/

Vagyonszerzési illeték

? Ft

Forgalmi engedély

? Ft

Törzskönyv

? Ft

Eredetiségvizsgálat

? Ft

Összesen

? Ft

Kiszámolom

Hírek

CsodaVerda 37. rész - István (Opel Mokka - SportVerda)

CsodaVerda 37. rész - István (Opel Mokka - SportVerda)

Már megint Csóró Zorró!? CsodaVerda a SportVerda műsorban, avagy István CsodaVerda napja.
CsodaVerda 38. - Tomi (Opel Insignia Country Tourer 2.0 Turbo - SportVerda)

CsodaVerda 38. - Tomi (Opel Insignia Country Tourer 2.0 Turbo - SportVerda)

CsodaVerda a SportVerda műsorban, avagy Tomi CsodaVerda napja.

Ki volt a kőolaj legnagyobb hőse?

Edwin Laurent DeakeA modern ipar egyik nélkülözhetetlen anyaga a kőolaj, vagy a már megszokott kifejezéssel élve a „folyékony arany”.  Nem nevezhető régmúlt „felfedezésnek” . Ugyan már az ókorban is ismerték, Hérodotosz is megemlékezett a Zacynthus csodás nafta-forrásáról, Plinius pedig Agrigentumról tesz említést, ahol bőségesen terem éghető folyadék. Ezek viszont csak természetes feltörések voltak, a föld súlya kényszerítette a felszínre, így csekély mennyiségben már korábban is az emberiség rendelkezésére állt. A kőolaj ipara a bányászat, az ipari méretű termelés megkezdésével indult 1859-ben, amikor Drake megépítette az első olaj kutat Pennsylvaniában.

Az első olajkút                Edwin Laurent Drake 1858 májusában szegődött a Pennsylvania Rock Oil Companyhoz, hogy előkészítse a fúrásokat. A szerszámok, szakemberek és berendezések megszervezése egy évig tartott. Az első fúrótorony gyalulatlan nyers deszkából épült, rendkívül kezdetleges eszköznek tűnhet a mai modern fúrószigetekhez képest. Ütőfúró, kender kötél, ócska gőzgép. 1959 április 1.-én indultak az első fúrások, mely augusztus 27.-én ért el 23 méter mélységbe, egy kemény kőszikla átütését követően, mely addig nem látott nehézségekkel állította szembe a mérnököket. Aztán megjelent az olaj, amely lomhán bugyogott a felszínre a fúrófej által kialakított nyomvonalon, és lassan szétfolyt a lyuk szájánál. Ezen a napon megszületett a kőolaj bányászata.

                Az úttörő Drake sorsa tragikus volt, mint oly sok úttörőé. Felfedezését követően visszatért New Yorkba, és minden pénzét elvesztette a tőzsdén. Ő taposta ki az útját a mai legnagyobb cégeknek, nyomában országok sorsát meghatározó iparág jött létre, ő maga viszont elfeledve, a legnagyobb nyomorban halt meg. A nagy gazdasági világválságban, az első kút fúrásának 75. évfordulóján Pennsylvaniában állítottak szobrot Drake emlékének, a „kőolaj hősének”.

Ki volt a kőolaj legnagyobb hőse?