Hírlevél feliratkozás

Hirdetés

Finanszírozás kalkulátor

Biztosítás kalkulátor

Átírás kalkulátor

/

Vagyonszerzési illeték

? Ft

Forgalmi engedély

? Ft

Törzskönyv

? Ft

Eredetiségvizsgálat

? Ft

Összesen

? Ft

Kiszámolom

Hírek

CsodaVerda 37. rész - István (Opel Mokka - SportVerda)

CsodaVerda 37. rész - István (Opel Mokka - SportVerda)

Már megint Csóró Zorró!? CsodaVerda a SportVerda műsorban, avagy István CsodaVerda napja.
CsodaVerda 38. - Tomi (Opel Insignia Country Tourer 2.0 Turbo - SportVerda)

CsodaVerda 38. - Tomi (Opel Insignia Country Tourer 2.0 Turbo - SportVerda)

CsodaVerda a SportVerda műsorban, avagy Tomi CsodaVerda napja.

Hogyan működik az autóklíma?

 

Az autóklíma-rendszer felépítése és működése

 

Az autóklíma kompresszora összesûríti a gáz halmazállapotú hûtõközeget, megnövelve ezzel a hõmérsékletét. Ez a kondenzátorba kerül, ahol a menetszél vagy a ventilátor segítségével hõt vonunk el, melynek hatására cseppfolyóssá válik (lecsapódik). A hûtõközeg ezután áthalad a szárítószûrõn, mely párátlanítja, és kiszûri az esetleges szilárd szennyezõdéseket. A nagy nyomású, cseppfolyós halmazállapotú hûtõközeg az expanziós szelephez érkezik, amely közvetlenül a párologtató elõtt helyezkedik el.

Az expanziós szelepen áthaladva nyomáscsökkenés következik be, ami miatt a hűtőközeg cseppfolyósból gáz halmazállapotúvá változik. Mivel ez a folyamat hőcsökkenéssel jár, lehűti a párologtató felületét, s ezáltal a rajta áthaladó - a ventillációs rendszer által az utastérbe fújt - levegőt. A kis nyomású gáz hűtőközeg ezután visszajut a kompresszorhoz, hogy a körfolyamat újra kezdődhessen. 

 

A rendszer fő elemei

 

Kompresszor

Biztosítja a hûtõközeg cirkulálását, összesûríti a hûtõközeget és a kondenzátorba juttatja. A kompresszort a jármû motorja ékszíj segítségével hajtja meg. Általában mágneskuplung segítségével történik a vezérlése, amely akkor kapcsolja össze a szíjtárcsát a kompresszor tengelyével, ha a mágnestekercs jelet kap.

 

Kondenzátor (klímahűtő)

A motor hûtõradiátora elõtt helyezkedik el. Itt történik a kompresszorból érkezõ nagynyomású, magas hõmérsékletû hûtõközeg lecsapódása, amely így cseppfolyós állapotban hagyja el a kondenzátort. A mûveletet a kondenzátort hûtõ ventilátor segíti.

 

Szárítószűrő

Feladata a nedvesség és a szennyezõdések eltávolítása a hûtõközegbõl, emellett pedig a hûtõközeg tartályaként szolgál. A benne lévõ szemcsés szûrõ csak meghatározott mennyiségû nedvesség felszívására képes.

 

Expanziós szelep

A nagynyomású és az alacsonynyomású tereket választja el egymástól. A hõmérséklet függvényében szabályozza hûtõközeg áramlását, többet vagy kevesebbet juttat belõle az elpárologtatóba. Általában az elpárologtató közelében van elhelyezve, vagy arra van rászerelve.

 

Párologtató

Az elpárologtató a gépkocsi belsõ terében, a mûszerfal alatt található. Tulajdonképpen egy csõkígyó, melynek hõátadó képességét lamellákkal növelik. Itt történik a nagynyomású hûtõközeg gáz halmazállapotúvá történõ átalakulása, mely hõelvonással jár, és lehûti a párologtató felületét - az pedig a rajta áthaladó levegõt.

 

Levegőbefúvó

Feladata, hogy a külsõ (vagy keringetõ üzemmódban a belsõ) levegõt a lehûlt párologtatón keresztül a gépkocsi utasterébe juttassa.

Hogyan működik az autóklíma?