Hírlevél feliratkozás

Hirdetés

Finanszírozás kalkulátor

Biztosítás kalkulátor

Átírás kalkulátor

/

Vagyonszerzési illeték

? Ft

Forgalmi engedély

? Ft

Törzskönyv

? Ft

Eredetiségvizsgálat

? Ft

Összesen

? Ft

Kiszámolom

Hírek

CsodaVerda 37. rész - István (Opel Mokka - SportVerda)

CsodaVerda 37. rész - István (Opel Mokka - SportVerda)

Már megint Csóró Zorró!? CsodaVerda a SportVerda műsorban, avagy István CsodaVerda napja.
CsodaVerda 38. - Tomi (Opel Insignia Country Tourer 2.0 Turbo - SportVerda)

CsodaVerda 38. - Tomi (Opel Insignia Country Tourer 2.0 Turbo - SportVerda)

CsodaVerda a SportVerda műsorban, avagy Tomi CsodaVerda napja.

Mi az a közelítőkártyás immobilizer?

Az indítókulcs mechanizmusát helyettesítő, felváltó eszköz, mely használatának egyszerűsége és fokozott biztonsága végett lett egyre közkedveltebb a gépjármű tulajdonosok körében. Olyan beépített indításgátló, mely a kulcskártya hiányában nem oldja az ajtó zárat, valamint nem engedi elindítani a gépjárművet. Használatát tekintve elegendő, ha a kártya nálunk van, a gépjármű felé haladva, annak vezérlőegysége érzékeli a kulcskártya által kibocsátott frekvenciát és automatikusan oldja a biztonsági rendszereket. A gépjármű tulajdonosnak csupán annyi dolga van, hogy a műszerfalon elhelyezett START/STOP – feliratú gomb benyomásával megkezdje utazását. (gyártótól függően olyan kialakítással is találkozhatunk, hogy a motor beindításához a kártyát az arra a célra kialakított nyílásba el kell helyeznünk és csak ezt követően oldjuk fel a biztonsági eszközöket)

Működés

Használatát tekintve lopásgátlás és a rablásgátlás hasznos eszköze. Lopásnak nevezzük azt a szituációt, amikor gépjárművet „magára hagyva” a legutóbbi parkolóhelyéről ismeretlen körülmények között jogtalanul eltulajdonították. A közelítő kártyás immobiliser ebben az esetben is megnehezíti a tolvaj dolgát, ugyanis a gépjármű gyári kulcskártyája nélkül a lopás ugyan abba a nehézségbe ütközik, mint a hagyományos immobiliser-el szerelt gépjárművek jogtalan eltulajdonításának megkísérlése esetén.

Abban az esetben beszélhetünk rablási kísérletről, ha a gépjárművet járó motor mellett kísérelik meg jogtalanul eltulajdonítani, vagy a tulajdonosát fenyegető eszköz segítségével kikényszerítik járművéből vagy pedig a parkolóban járó motor mellett, miközben tulajdonosa a csomagtartó traktusában rendezkedik, a tolvaj beugrik a vezetőülésre és mire a tulajdonos felfogja, hogy mi történt már a tolvaj messze jár. Ez esetekben a közelítő kártyás immobiliser érzékeli, hogy nem az illetékes ül a volánnál, hiszen a kulcskártya és a gépjárműbe épített vezérlőegység közti kommunikáció megszakad, ha bármelyik kikerül a hatótávolságból. Ekkor a gépjárműbe épített vezérlőegység még egyszer megkísérel kapcsolatot teremteni a kulcskártyával, azonban a sikertelen kísérletet követően automatikusan megszakítja a gépjármű haladásához szükséges rendszerek működését, ebből adódóan a gépjármű leáll.

Biztonság

A kulcsnélküli rendszernek köszönhetően a tolvaj dolgát nagymértékben meg lehet nehezíteni, azonban számtalan esetben jut tudomásunkra, hogy a lopás minden előzetes óvintézkedés ellenére végül sikerrel járt.

Utólagos beszerelés

A gyári alkalmazáson kívül utólagosan is be lehet szerelni olyan rablás gátlókat, melyek az előzőekben leírtaknak megfelelően működik. Ebben az esetben érdemes konzultálni egy szakemberrel, mert nem minden esetben egyezhet az elképzelésünk a megvalósíthatósággal szemben.

Mi az a közelítőkártyás immobilizer?